Dagelijks verbruik

Besparingspotentieel in productie

Tendens van dalende winstgevendheid

Efficiency is vandaag de dag terecht een ‘buzz word’ in de verspanende industrie. Tenslotte zien we in de binnenlandse verspanende industrie ondanks gezonde omzetgroei een algemene tendens van dalende winstgevendheid (-9% in 2017) ontstaan.

Oftewel, meer omzet aan projecten levert onderaan de streep minder op!

 

Snijden in kosten; besparen op gereedschap?

Een voor de hand liggend antwoord lijkt het snijden in kosten te zijn. Veel investeringen liggen echter voor de komende jaren muurvast in het machinepark. Verder zitten veel fabrieken te springen om kundig extra personeel in plaats van het afbouwen ervan. Daarmee komt het besparen op de aanschaf van gereedschap logischerwijs al snel in het vizier. Maar is dat wel zo logisch? Ja en nee!

 

 

Besparingspotentieel | Kleintooling

 

Kijken we in de bovenstaande figuur naar de kostenverdeling in het productieproces, dan valt op dat gereedschap (inclusief houders) gemiddeld 5% van het totaal uitmaakt. Wanneer dus 25% op de prijs van gereedschap wordt bespaard, dan levert dit in totaal 1,25% lagere kosten op. Bij een oorspronkelijke winstmarge van bijvoorbeeld 9% levert dit zomaar een sprong naar net boven de 10% winst op! Helaas zit hierbij een vervelend addertje onder het gras, er is namelijk uitgegaan van een gelijkblijvende performance. Maar hoe realistisch is dit? Goedkoop is tenslotte vaak duurkoop

De impact op productiviteit

Mijn ervaring is dat goedkoop echt niet in alle gevallen duurkoop hoeft te zijn, in sommige gevallen levert de meest prijsgunstige oplossing gewoon de beste prestatie! Maar omdat de totale kosten voor maar liefst 50% uit machine uren bestaan, is het belangrijk om te beginnen met een goede analyse waarin naast prijs ook de impact op productiviteit aan bod komt.

Stel nu dat ik als voorbeeld met 15% duurder gereedschap een 7% reductie in machine uren kan bewerkstelligen? Dit levert in één keer 2,75% besparing in totale kosten op! Oftewel een ruim twee keer zo grote sprong op in winstgevendheid (van 9% naar 11,5%) in vergelijk tot de keuze voor goedkoper gereedschap.

(Dat het bovenstaande voorbeeld van reductie in machine uren realistisch is blijkt wel uit het recente artikel van mijn collega Bert Bendijk, lees het artikel hier.)

Dit is nu exact wat mijn vak, het samen met de klant analyseren en adviseren van de optimale oplossing, zo uitdagend maakt! Geen situatie is daarbij hetzelfde en niets ligt zo maar voor de hand. Maar als iedereen -nadat de tests zijn gedraaid en de sommetjes zijn gemaakt- aan het eind van de puzzel gewoon lekker staat te werken? Ja, dat is waaruit ik mijn voldoening haal.