Gereedschapskeuze

Checks & balance!

Onze partner sinds jaar en dag, de firma Haimer, viert dit jaar haar 40-jarig bestaan. Reden voor mij om ook eens minder bekende kanten van deze bekende ‘global player’ onder het voetlicht te brengen.

Zo weten maar weinigen dat er in 1977 vanuit een garagebox is gestart. Is Haimer daarmee de Apple uit de verspanende industrie? Nou aan die vergelijking zou ik mijn vingers niet willen branden, maar de parallel is op zijn minst opmerkelijk!

De zin en onzin van balanceren

Een minstens zo interessant aspect waarover ik inhoudelijk wel het één en ander aan ervaring kan delen is het thema balanceren. Velen kennen tenslotte de Haimer krimphouders en bijbehorende apparatuur, maar nog lang niet iedereen is bekend met hun hoogwaardige balanceerapparatuur. En omdat onbekend vaak onbemind maakt hebben we onlangs een roadshow georganiseerd om onze relaties de zin/onzin van balanceren in eigen fabriek te laten ervaren.

Om maar met de deur in huis te vallen; in sommige gevallen bracht balanceren gewoon helemaal niets! Maar door de band genomen waren de resultaten dermate spectaculair te noemen dat ik die graag in dit artikel met u wil delen, want af en toe kon ik zelf mijn ogen simpelweg niet geloven.

Dit doe ik aan hand van twee stellingen die ik in het verleden vaak voorbij heb horen komen:

Stelling 1: Balanceren heeft pas zin bij hoogtoerige bewerking.

Onjuist! Wat dacht u van meermaals in praktijk gevonden onbalans in gereedschap bestemd voor machines die tot slechts 9.000 toeren draaien maar waar de gevonden balans minder dan de helft toeliet?

Stelling 2: Mijn houder is op G 2,5 gespecificeerd, balanceren is dus totaal onnodig.

Onjuist! De positie waarin het gereedschap in de houder is geplaatst blijkt een grote impact te hebben op de balans. Een mooi voorbeeld is de frees/houder combinatie die we eerst testten op G 1,5. Na het verdraaien van de frees met 90 graden in de houder gaf de opvolgende test G 6,8 aan!

Een gebalanceerde overweging bij de aanschaf van een balanceermachine

Natuurlijk praten we in de aanschaf van een balanceermachine over een hele investering. Deze moet worden terugverdiend om überhaupt zin te hebben. Klein Tooling begeleidt daarin gericht een gebalanceerde(!) afweging te maken. Dit door het reële ‘terugverdien-effect’ binnen uw proces op de volgende deelgebieden met u in kaart te brengen:

  • een snellere bewerking; meer toeren
  • minder uitval / hogere procesbeheersing; langere standtijd gereedschap, voorkoming dure (!) spindelschade
  • minder afkeur; hogere nauwkeurigheid

Daarbij sluit ik af door over dat laatste punt ‘nauwkeurigheid’ nog iets in meer detail te ‘zeggen’: