Schakel overslaan

Achtergrond:

Onze klant uit Noord Nederland is al 30 jaar lang gespecialiseerd in ontwerp, productie en levering van cilinders, hydraulische componenten en aandrijfsystemen voor industrie, maritiem en on- en offshore. De hoogwaardige producten worden tot ver buiten Europa geleverd.

Situatie

Als onderdeel van een recent project dient een serie hydraulische cilinders te worden vervaardigd.

 • Materiaal: ST52-3
 • Massa: 1.000kg

Uitdaging: lang-gat boren op Doosan 5100CY

De bewerking bestaat uit het vervaardigen van een cilinder uit een massief smeedstuk ST52-3, boring 115mm x 617mm slag.

In de regel worden dergelijke bewerkingen eigenlijk standaard uitbesteedt aan gespecialiseerde lang-gat-boorbedrijven, hetgeen een extra schakel in de keten oplevert. Om maar niet te spreken over gemiddeld 3 uur transport en wachttijd tijdens de externe bewerking. Diverse praktijkvoorbeelden uit de industrie tonen echter aan dat het zelf uitvoeren van deze bewerking geen voor de hand liggende optie is helaas. Met een HSS boor staat de machine namelijk al snel op de vloer te ‘stampen’ door de hoge benodigde aanzetkracht.

Snelle slijtage en hoge kans op kostbare schade door slechte spaanafvoer maakt dat een dergelijke aanpak eigenlijk niet te doen is. Klein Tooling is op speciaal verzoek toch de uitdaging aangegaan om samen te onderzoeken of deze bewerking alsnog betrouwbaar in-huis kan worden uitgevoerd.

Onze aanpak: het beste uit de machine halen

Sleutelwoorden in onze aanpak zijn:

 • 1) Goede spaancontrole
 • 2) Procesbetrouwbaarheid
 • 3) Optimale belasting Doosan Puma 5100CY 40Kw en randbenodigdheden

Vanuit de context is de volgende selectie testgereedschap samengesteld:

 1. Kennametal HTS modulaire boor met centreerpunt welke volledig flexibel op lengte te brengen is
 2. Vanwege de lage maximale draaisnelheid (300rpm) die de bril ter noodzakelijke onder-steuning van het 1.000kg zware werkstuk aankan, is gekozen voor een taaie wisselplaat:
  • 6 DFT wisselplaten met MD spaanbreker
  • Vele verschillende geometrieën en hardheden zijn verkrijgbaar

We zeggen het vaker, in theorie kan van alles, maar de praktijk is uiteindelijk het enige dat telt.

Resultaat: externe schakel uit waardeketen overslaan

Uitvoerig testen op locatie laat zien dat er sprake is van een superieure spaanafvoer, dit bij een machine die prachtig rustig loopt op 54% van het maximale vermogen. Na 30 minuten bewerken is de eerste boring klaar, bij inspectie blijken de wisselplaten nog als nieuw.

Hiermee is de klant dus in staat gesteld om een volledige schakel uit haar waardeketen over te slaan. Dit scheelt naast het betalen van externe marge ook kostbaar transport en begeleiding. Daarbij levert het een extra stuk procesbeheersing op, doordat afhankelijkheid van derden volledig komt te vervallen. Tel uit je winst!