10x sneller  

Achtergrond:

Onze klant levert 3 generaties vakmanschap op het gebied van plastic-, food-, seed- en special machinery. Stuk voor stuk unieke machines en bijbehorende onderdelen die over de hele wereld tot in Japan worden gebruikt. Het bedrijf uit Noord-Holland is gevestigd in een modern bedrijfs-pand met een ‘top of the bill’ machinepark.

Situatie

Als onderdeel van een recent project dient de productieafdeling een serie extrusiematrijzen voor een spuitgietmachine te bewerken.

 • Materiaal: 1.2316/X38CrMo16 RVS
 • Machine:  Mazak

Uitdaging: bewerkelijk met regelmatig uitval

De bewerking bestaat uit het boren van vier gaten per matrijs van 25mm diameter x 186mm diep.

Met een HSS boor duurt een succesvolle bewerking van dit taaie materiaal 30 minuten per gat, oftewel 2 uur per matrijs. Omdat dit type boor de spanen bij deze boordiepte lastig kwijt kan, raakt de koeling regelmatig geblokkeerd. Hierdoor verbrandt de boor en kan er pas na veel extra tijdsverlies verder worden gegaan met de bewerking.

Klein Tooling is op klantverzoek de uitdaging aangegaan om samen te onderzoeken of bovenstaande bewerking geoptimaliseerd kon worden.

Onze aanpak: spaancontrole en beheersing

Sleutelwoorden in onze aanpak zijn:

 • 1) Goede spaancontrole
 • 2) Procesbetrouwbaarheid

Vanuit de context is een selectie testgereedschap samengesteld, waarmee spectaculaire resultaten op het gebied van bewerkingstijd werden behaald. De betrouwbaarheid voldeed echter nog net niet helemaal aan onze- en Leba’s hoge standaard.

Direct is een 2e testdag gepland om op basis van opgedane inzichten gericht te kunnen ‘fine-tunen’:

 1. Bewerking I: Klein Tooling – Precitool GP boor 12mm om mee te centeren
 2. Bewerking II: Kennametal KSEM boor voor het volledig verder boren van de benodigde gaten
  • Kenna is volgens ons met recht wereld-innovatieleider op het gebied van boren
  • KSEM kenmerkt zich door een stalen (flexibele) schacht & een hardmetalen tip
 3. Toeren: 700rpm, 0.12 voeding

In theorie kan van alles, maar de prestatie in de praktijk is uiteindelijk het enige dat telt. De optimale uitkomst ligt in het vinden van de juiste balans tussen snelheid, beheersbaarheid en investering.

Resultaat: 10x sneller, volledig betrouwbaar

Na uitvoerig testen is de totale bewerkingstijd van 4 gaten uitgekomen op 12min30. Dit betekent een tijdsbesparing van bijna een factor 10 oftewel 1000%! Minstens zo belangrijk is de perfecte spaan-controle en betrouwbaarheid. Alle geboorde gaten vallen binnen tolerantie H7, en men hoeft tijdens de bewerking niet langer (2 uur) full-time ter controle naast de machine te staan. Dubbele winst dus!