1 volle week besparing

Achtergrond:

Van Campen Industries uit Lelystad is een toonaangevende speler in aluminiumbewerking. Als markt-leider op het gebied van geluidsschermen langs spoor en weg komt u ze door het hele land tegen.

In meer dan 30 jaar tijd heeft dit innovatieve bedrijf een ware reputatie opgebouwd in het 1-op-1 realiseren van de visie van de architect. Geen standaard werk dus, maar unieke award winnende kunststukjes die ook nog eens  in hoge mate functioneel zijn.

Situatie

Voor een nieuw geluidsscherm-project is de fabricage van 1200 voetplaten in te plannen.

  • Materiaal: 6082 aluminium
  • 25mm dik, 4 gestepte boutkopgaten 40mm / M14 , 4 slobgaten M14
  • Machine: Handtmann 5-asser met nevelkoeling, 28.000 rpm

Uitdaging: reduceer bewerkingstijd, voorkom stilval

Het bewerken van de voetplaat blijkt haken en ogen te hebben: de frezen lopen nogal snel vol, zelfs éénsnijders, o.a. door het ontbreken van actieve vloeistofkoeling op de machines / spoelwerking op de spanen.

De geplande bewerking van 1 plaat komt hiermee op ruim 4 minuten te liggen, oftewel 2 weken doorlooptijd voor het totale project. Klein Tooling is op verzoek van Van Campen de uitdaging aangegaan om samen te onderzoeken of bovenstaande bewerkingstijd geoptimaliseerd kan worden.

Onze aanpak: speel in op de kracht van de machine

De situatie vereist een gestructureerde aanpak. Op basis van deze context hebben we een benadering ontwikkeld die zoveel mogelijk inspeelt op de sterke kanten van de machine;

  1. Multi-snijvlak gecoat gereedschap: Klein Tooling – GP Alu tweesnijder hardmetaal gecoat
    • Kortere bewerkingstijd
    • Coating voor verbeterde spaanafvoer in aluminium
  2. Bewerkingsvolgorde en verspaningstechnieken.

De gebruikte machine is het meest in zijn element bij axiale belasting. Daarom is gekozen voor zoveel mogelijk voor-boorbewerkingen, om deze vervolgens af te werken met stapsgewijze rechtstandige- of tangentiale freesbeweging. Dit levert zo min mogelijk radiale belasting op en lost de spanen goed. Sleutelwoord: calculatie verspanend volume, niet per se hoge toerentallen. Zo zijn we bij 1 type bewerking teruggegaan van 18.000 naar 2.800 toeren. Oftewel het moet snel en beheerst gaan, op geen enkel moment dreigde een gebruikte frees vol te lopen.

In theorie kan van alles, maar de prestatie in de praktijk is uiteindelijk het enige dat telt. De optimale uitkomst ligt in het vinden van de juiste balans tussen snelheid, beheersbaarheid en investering.

Resultaat: bijna 25% doorlooptijdverkorting, 100% betrouwbaar

De uiteindelijke bewerkingstijd is uitgekomen op 3 min 5, ruim 23% besparing. Daarbij is vooral de rustige loop van de machine opvallend te noemen, de volledige serie van 1200 stuks is uiteindelijk zonder probleem met één frees uitgevoerd.